Suur Flamingo

Pildi allikas

Meie planeedil olevast kuuest flamingo liigist on flamingoliste sugukonna kõige levinum ja levinum liik Suur-Flamingo (Phoenicopterus roseus).

Suur-Flamingo on hõlpsasti tuvastatav värvikas kahlalind ja teda leitakse sageli koos Väikese Flamingoga pargimas Aafrika suurtes soolajärvedes.



Neid kuulsaid roosasid linde võib kohata soojades ja vesistes piirkondades paljudel mandritel ning neid esineb Aasias ka India ja Pakistani rannikupiirkondades, Kesk-Ameerikas, Lõuna-Ameerikas, Kariibi merel ja Lõuna-Euroopas.



Kui flamingod kokku kogunevad, nimetatakse neid kolooniaks või puistuks.

Suur-flamingo lähimad sugulased on Tšiili flamingo, Kariibi mere flamingo ja Väike flamingo. Suur-Flamingol pole ühtegi alamliiki.



Suurema flamingo omadused

Suur-Flamingo on suurim flamingoliik ja on umbes 1,5 meetri pikkune ning kaalub 2–4 kilogrammi (4,4–8,8 naela). Suur-Flamingo tiibade siruulatus jääb vahemikku 1,4–1,7 meetrit (4,5–5,5 jalga). Suur-Flamingo suur suurus võimaldab tal kahaneda sügavamasse vette kui enamikus teistes flamingodes.

Flamingo sulestik on roosaka / valge värviga, punaste tiibkatetega ning mustade põhi- ja sekundaarsete lennusulgedega. Nende pikad allapoole painutavad arved on musta otsaga roosad ja ka pikad õhukesed jalad on roosad. Suurtel flamingol on pikkade, kõhnade, kumerate kaelade omapärase kujuga pead, millel on iseloomulik allapoole painutamine. Flamingol on silmad kollased.

Suurem Flamingo elupaik

Suuremaid flamingosid leidub paljudes soolase vee elupaikades, sealhulgas soola- või leelisjärvedes, suudmealadel, madalates ranniku laguunides ja mudastikes. Suur-Flamingo asustab magevee piirkondi harva, välja arvatud magevee sisselaskeavade kasutamine suplemiseks ja joomiseks. Väljaspool troopikat elavad suuremad flamingod rändavad talvekuudeks sageli soojemasse kliimasse.



Suurem flamingo dieet

Suur-flamingod on kõigesööjad ja filtrisöötjad. Flamingod toituvad peamiselt päeval ja kasutavad oma pikkade jalgade ja võrkjalgadega veepõhja segamiseks, kus nad siis arveid tagurpidi läbi vee pühivad. Flamingo arvel on filtritaoline struktuur toidu eemaldamiseks veest enne vedeliku äravoolu.

Osaliselt avatud arve kaudu imetakse vett sisse. Kuna see jälle keele abil välja pigistatakse, filtreerib arve servas olev okaste või lamellide rida maitsvad suutäied. Tavaliselt toituvad nad täielikult vette kastetud peaga ja nad võivad selliseks jääda kuni 20 sekundit. Flamingod pumpavad keelt üles ja alla, 5 - 6 korda sekundis, surudes vee nokast välja.

vene karukoera kaal

Flamingod toituvad ka molluskitest, planktonist, krabidest, pisikestest kaladest ja putukavastsetest. Süüakse ka taimset materjali, sealhulgas rohuseemneid ja võrseid, lagunevaid lehti ja vetikaid.

Flamingo roosa värvus tuleneb krevettide ja teiste roosade koorikloomade toidust.

Flamingosulgedel on ilus roosakas värvus tänu värvilistele materjalidele, mida nimetatakse karotenoidideks väikestes krevettides, millest nad toituvad. Kui nad krevette ei söö, muutuvad nende suled kahvatuks. Vangistuses olevad flamingod on enamasti metsikutest liikidest kahvatumad, kui nende dieeti ei täiendata. Vangistuses söödetakse neile spetsiaalset toitu, mis sisaldab neid looduslikke pigmente, et tagada nende sulgede värvumine.

Suurem flamingo käitumine

Suur-flamingod on harilikud linnud ja elavad koos karjades või tihedates kolooniates, kus on 10–12 lindu, näiteks Galapagose saartel olevad linnud, Aafrika soolajärvedel üle 20 000 linnu. Erandjuhtudel on täheldatud kuni 200 000 paari. Need suured karjad annavad neile arvuliselt ohutuse. Karjad jäävad tihedalt kokku ja teised karja liikmed kaitsevad isendeid kiskjate eest, samal ajal kui neil on toitmise ajal pea mudas.

Suur-flamingod on häälekad linnud ja hoiavad üksteisega kontakti, tekitades hanele sarnast sügavat helisevat heli. Nad helistavad kurameerimise ajal valjult, kuid toitmise ajal on neil vaiksem kõne.

Need kaunid roosad kaldalinnud on üllatavalt tublid ujujad, kuid kipuvad jõudsalt arenema madalatel mudavallidel ja laguunidel. Suuremad flamingod on tähelepanuväärne vaatepilt lennates, kui nende pikk ja õhuke kael on ees sirutatud ja pikad jalad sirutatud. Parved moodustavad lendamise ajal kas pikad, järeljooned või ebakorrapärased kujud.

Flamingosid nähakse sageli ühel jalal seistes. Arvatakse, et see hoiak hoiab varjatud jala nende sulgede vahel soojana. Väga kuumadel päevadel võivad flamingod seista mõlemal jalal.

Suur-flamingod ei ole territoriaalsed linnud, kuid kaitsevad pesa pesitsusajal. Suurtel flamingodel on vähe looduslikke kiskjaid, kuid nende mune ja tibusid röövivad teised linnud, sealhulgas Marabou toonekurg.

Suurema flamingo paljundamine

Suuremad flamingod ehitavad pesa kahekesi. Pesad on valmistatud kõvastunud mudast, mille ülaosas on madal lohk, kuigi muda puudumisel kasutatakse väikest rohu, okste ja sulgedega vooderdatud kivi- ja prahihunnikut. Üks paarist seisab pesapaiga kohal ja lohistab kõvera arvega muda oma vööjalgade vahel. Seejärel surutakse muda arve ja jalgadega oma kohale. Iga paarituspaari pesa asub umbes 1,5 meetri (4,9 jalga) kaugusel naabripesadest, nii et tibu on teiste pesitsuspaaride eest kaitstud.

Flamingod paljunevad aprillis ja mais, kui nad kogunesid rühmadesse ulatuslikele, soojadele ja vesistele mudalabadele. Flamingod on monogaamsed, mis tähendab, et paarid püsivad koos kogu elu. Pesitsushooaja alguses esitavad flamingod suurejoonelisi grupiviisilisi väljapanekuid sünkroonse tantsimise, kiuste, kaela venitamise ja torkimise kohta.

Nagu kõik flamingo liigid, muneb ka emane Suur-Flamingo madalas vees mudakünkal ühe kriidivalge muna. Paaritumispaar inkubeerib kordamööda üksikut muna. Muna koorub 27 - 31 päeva pärast ja vanemad aitavad tibu munast välja, tõmmates koore tükid eemale.

chihuahua terjerite segu valge

Suurema flamingo tibud

Flamingotibud on sündides hallid ja valged ning neil ei teki roosat värvi umbes 2 aastat. Tibu toidavad vähemalt esimesed 3–4 nädalat täielikult vanemad, kes eritavad vanemate seedetraktist pärinevat kreemjat roosat vedelikku, mida nimetatakse põllukultuuripiimaks. Mõlemad vanemad saavad tibu niimoodi toita ja teised flamingod võivad toimida kasulaste toitjana.

Tibud lendavad kümne nädala pärast, kuid jäävad veel kuu aega sõimedesse. Tibu on sündinud sirge arvega, mis hakkab kõverdama umbes ühe kuu jooksul ja suudab sööda korralikult filtreerida kahe ja poole kuu pärast. Hämmastav on see, et täiskasvanud flamingo suudab oma tibu leida oma „kõne” järgi sadadest või tuhandetest teistest tibudest.

Flamingod on täielikult kasvanud 2-aastaselt ja suudavad paarituda 3-aastaselt. Enamik flamingosid ei hakka esimest korda paljunema alles 5–10-aastaselt. Flamingod ei pruugi paljuneda, kui märgalad on kuivad ja toitu napib. Mõni aasta on nende söötmisbasseinid elust täis ja tibude toitmiseks on palju toitu. Teistel aastatel on basseinid aga peaaegu tühjad. Seetõttu võivad flamingod paljuneda ainult siis, kui tingimused on õiged.

Suur-Flamingo võib vangistuses elada üle 60-aastaselt. Keskmine eluiga looduses on umbes 30–40 aastat.


Suurema flamingo kaitse staatus

Suur-Flamingo on IUCN-i klassifitseeritud kui „Vähim mure“. Kuigi flamingosid on arvukalt ja arvatakse, et mõnes piirkonnas suureneb, on Suur-Flamingo oma suhteliselt piiratud pesitsuskohtade arvu muutuste või häirete suhtes tundlik. Aretusedukus väheneb sageli inimeste häirete või veetaseme languse tagajärjel, mis võib suurendada toitumiskohtade soolsust ja mõjutada nii toiduressursse.

Kliimamuutused ning nende võimalikud mõjud merepinnale ja sademetele võivad seetõttu tulevikus tõsiselt mõjutada pesitsuskohti. Suur-flamingo paljuneb vangistuses üsna hästi ja paljunemispopulatsioone hoitakse praegu erinevates kohtades.