Austraalia aas

Pildi allikas

Austraalia aas (Tachybaptus novaehollandiae) on väike veelind, keda leidub kogu ulatuses Austraalia ja paljud Vaikse ookeani saared ning elab nüüd ka Uus-Meremaal, kus see ise sisse toodi.

Austraalia aas on üks nurmlaste sugukonna väikseimatest liikidest: Podicipedidae.



Austraalia aed-luud on tuntud ka teiste üldnimetuste järgi: väike kaer, punakael-sookurg, must-kõri dabchick, must-kõri sukelduja või valge kõhuga sukelduja.



Austraalia põrsakarakteristikud

Austraalia kääbus on pardilaadne lind, kelle pikkus on 25–27 sentimeetrit (9,9–10,6 tolli). Isased kipuvad olema pikema arvega veidi suuremad.

Austraalia aasal on kaks erinevat sulestiku faasi. Nii isase kui emase sulestik muutub olenevalt sellest, kas tegemist on pesitsusajaga või mitte. Nende sigimatu sulestik on pealt, kaasa arvatud pea, tumepruunist kuni hallini ja alt hõbehall. Arve põhjas on valge ovaalne palja nahaga laik.



Pesitsusperioodil muutuvad nende pead läikivaks mustaks ja neil tekib silmatorkav rikkalik kastanivärviline näotriip, mis ulatub kaela alusest otse silma taha. Valge ovaalne laik nende arve põhjas muutub kahvatukollaseks ja muutub märgatavamaks.

Austraalia aasadel on kollased silmad, tumerohelised / hallid jalad, väike valge saba ja mustad valge otsaga arved. Sageli kortsutavad nad sulgi, et anda neile ümar kuju.

Austraalia põld-elupaik

Austraalia aas on levinud mitmetes märgalade keskkondades, sealhulgas magevee tiigid, mageveejärved, talupaisud, aeglaselt liikuvad jõed ja väikesed veeteed. See on kehv lendaja ja kipub vee peal püsima, varjates end turvalisuse huvides taimede ja taimestiku vahel.



Austraalia ahvena dieet

Austraalia Grebe dieet hõlmab väikseid kalu, eriti vähke, veeputukaid ja muid veeloomi, näiteks vähke, tiigitigu. Grebes püüab oma saaki sügavate veealuste sukeldumiste ajal, viies mõnikord saagi veepinnale söömiseks. Grebes võib toitu otsides sukelduda üle 10 jala sügavusele. Toitub peamiselt koidikul ja õhtuhämaruses.

Austraalia ahvena käitumine

Austraalia aedviljad on häbelikud linnud ja suurepärased ujujad ning neile lähenedes kaovad nad kiire sukeldumisega vee alla ja ujuvad vee alla.

Need väikesed veelinnud on paljunemisperioodil üsna häälekad ja kaitsevad oma territooriume rivaalindude eest. See kukeseeneliik tekitab valju ja kiiret metallist värisevat müra, mis ähvardades muutub kõrgemaks ja karmimaks.

Austraalia aasalaste paljunemine

Aretusperiood toimub põhjapoolsetes piirkondades jaanuarist aprillini ja lõunapoolsetes piirkondades septembrist jaanuarini.

rottweileri segu laboriga

Austraalia aas võib ühe hooaja jooksul toota kolm järjestikust tibupoega. Pesad on tavaliselt veetaimestiku ujuv küngas, mis on kinnitatud veekogu ümbritseva roostiku või haru külge.

Emaslind muneb pesasse 4–7 kahvatusinist muna ja mõlemad vanemad inkubeerivad neid umbes 21 päeva. Munad muutuvad inkubatsiooniperioodil tumepruuniks.

Haudunud triibulised tibud suudavad kohe ujuda. Noored rohekad on halli / musta värvi, kastanilaik kroonil ja valged triibud pea, kaela ja selja külgedel. Tibude eest hoolitsevad mõlemad vanemad sünnist saati. Tibud jäävad pärast põgenemist mõnda aega vanemate juurde, kuid aetakse minema, kui vanemad hakkavad uuesti paljunema. Aretus toimub heades tingimustes.

Austraalia põrsakese eluiga võib olla kuni 11 - 12 aastat.


Austraalia põrsaste kaitse staatus

IUCN klassifitseerib austraallase hariliku ahvena kategooriasse “Vähim mure”.